CMYK, PMS of RGB?

12 mei 2021 | Astrid

De verschillen tussen de kleurtypen 

Wanneer onze ontwerpen pas écht tot leven komen? Het moment dat de kleuren worden bepaald en toegepast aan bijvoorbeeld het logo, de brochure of andere uitingen.Kleurgebruik kan een ontwerp maken of breken. Daarom willen we je graag opnieuw meenemen in de wereld van kleur! We hebben het al eerder gehad over het effect dat kleuren hebben op ons onderbewuste (lees de blog die wij hierover schreven), maar wist je dat er ook verschillende kleurtypen zijn? Denk hierbij aan bijvoorbeeld CMYK-kleuren, PMS-kleuren en RGB-kleuren. Best lastig, want wat zijn de verschillen?

CMYK-kleuren 

Cyan, Magenta, Yellow en Key (zwart), oftewel: CMYK! Een bijzondere samenstelling, want met deze vier kleuren kun je bijna elke mogelijk kleur maken. Het drukproces bestaat uit vier drukgangen waarin de CMYK-kleuren in verschillende rasters over elkaar heen worden gedrukt. Hierdoor ontstaan mengkleuren. 

Deze kleuren worden gebruikt voor full color drukwerk, zoals flyers, folders, brochures of magazines.

PMS-kleuren

PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Deze kleuren zijn specifiek en uniek, waarvoor slechts een drukgang nodig is. Ze zijn dus niet opgebouwd uit verschillende lagen zoals CMYK-kleuren. Het grote voordeel van PMS-kleuren is dat ze wereldwijd gebruikt worden. Je krijgt dus bij elke drukker exact dezelfde kleur wanneer je dit op hetzelfde materiaal laat drukken. De kleur kan namelijk heel anders uitvallen als je het op verschillende papiersoorten drukt. Dit heeft te maken met coated (gestreken) of uncoated (ongestreken) papier.

Gebruik je 1 tot 4 verschillende kleuren in je ontwerp voor bijvoorbeeld huisstijldrukwerk? Dan gebruik je PMS-kleuren. Bij meer dan 4 verschillende kleuren kies je voor CMYK.

PMS coated & PMS uncoated

Maar PMS-kleuren zijn ook te verdelen in twee verschillende types. Je kunt namelijk kiezen uit PMS coated en PMS uncoated. Dit heeft te maken met de papiersoort die je kiest voor het ontwerp.

Uncoated papier is een ongestreken papiersoort zonder laminaat of coating. Deze papiersoort is goed te beschrijven. De inkt wordt mooi in het papier ‘gezogen’. Alle andere papiersoorten zijn coated (oftewel: gestreken). Deze hebben meestal een mat of glanzend laagje, en zijn doorgaans lastig om op te schrijven. Wil je dat jouw kleuren zoveel mogelijk overeenkomen met de kleuren op je beeldscherm? Dan kies je voor coated papier. 

RGB-kleuren

De primaire kleuren in het RGB-model zijn Rood, Groen en Blauw. Het grootte verschil met de andere kleurtypen is dat RGB-kleuren geen drukkleuren, maar lichtkleuren zijn. Ze worden dus niet gebruikt voor drukwerk maar alleen voor kleuren op een beeldscherm. Denk hierbij aan je televisie, smartphone of computer. 

Kleurwaaiers

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen CMYK-, PMS- en RGB-kleuren is het hoog tijd om kleur te bekennen en op zoek te gaan naar de perfecte kleurencombinatie voor jou! We snappen dat dit een lastige opgave is en willen daarom met je meedenken. We komen dan ook graag bij je langs met onze kleurwaaiers om je op weg te helpen. Tot gauw!

Deel dit bericht: