Bijzondere, duurzame, papiersoorten!

11 mrt 2021 | Astrid

Denk je aan papier? Dan zie je al snel een wit, effen A4 vel voor je. Deze papiersoort wordt veelal gebruikt in een standaard printer, maar wist je dat er veel meer papiersoorten zijn? Die zich niet alleen qua uitstraling onderscheiden, maar bijvoorbeeld ook een stuk duurzamer kunnen zijn? Wij nemen je graag mee in de wereld van een aantal bijzondere, duurzame papiersoorten.

De wereld van papier is spannender dan je misschien in eerste instantie denkt. Er zijn zoveel manieren om jouw drukwerk nét dat beetje extra te geven. Glans, mat, zwaar of licht papier… de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is er zelfs papier verkrijgbaar met kleine zaadjes (groeipapier) dat nadat je het in de aarde hebt gestopt, begint te bloeien! Het inzetten van duurzame papiersoorten is ook iets wat al langere tijd speelt. Een erg goed initiatief, en daarnaast dé manier om het drukwerk nog Merkwaardiger te maken. Want met papier gemaakt van bier, katoen of hennep: daarmee onderscheid jij je pas echt van de massa. We vertellen je graag meer over deze duurzame papiersoorten.

Bierpapier

Dat klinkt al lekker! Bierpapier is echt een prachtig product. Het is gemaakt van hop, mout en houtvezels en bevat kleine vezels en spikkels die het geheel een bijzondere look geven. Daarnaast zorgen de houtvezels voor extra stevigheid zonder dat het papier (dat 135 of 250 grammage is) heel zwaar aanvoelt.

Katoenpapier 

Dat klinkt zacht! En dat is het ook. Katoenpapier (ook wel vergé papier genoemd) heeft een heel zacht en natuurlijk oppervlak. Het wordt gemaakt van restanten uit de kledingindustrie en zorgt daardoor voor extra stevigheid.

Henneppapier

Hennep groeit sneller dan bomen, er is minder oppervlakte nodig voor meer papier. Een stuk duurzamer dus! Ook komt er minder zwavel vrij bij de productie. Het papier bevat tot 50% cannabis en heeft een grove textuur. De kleur van henneppapier is een beetje ingetogen maar warm van uitstraling.

Kraft papier

Wij zijn dol op Kraft! Onze eigen, Merkwaardige, visitekaartjes zijn ook bedrukt op dit mooie, stevige papier. Kraft papier is gemaakt van gerecyclede papierpul en 100% composteerbaar. Het papier ziet er super stoer uit en is daarnaast sterk en robuust. Dit komt door de duidelijk zichtbare vezelstructuur.

Welk papier kies jij?

Wij worden helemaal enthousiast van al die bijzondere papiersoorten en denken heel graag met jou mee. Want elk bedrijf, middel of boodschap heeft een eigen uitstraling nodig! Welk papiersoort kies jij? Wij gaan graag met je om tafel om jouw wensen te bespreken en je inspireren! Er zijn namelijk niet alleen erg veel mogelijkheden qua papier, maar ook qua afwerking. Maar hier vertellen we je in een latere blog graag meer over!

Deel dit bericht: