Help! Mijn inspiratie is zoek!

14 jul 2021 | Astrid

5 manieren om je inspiratie terug te vinden

Creativiteit: het vermogen om nieuwe dingen te bedenken of te creëren. Iets dat negen van de tien keer als vanzelf komt, is soms ook ver te zoeken. Je gaat vol enthousiasme aan de slag met een tof project, maar het papier blijft angstvallig leeg. Herken je dit? Dan geven wij je graag een paar tips die ons (vaak) op weg helpen! 

Ga naar buiten!

We snappen dat je niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan (lees: in de regen en kou), maar een frisse neus halen zal je goed doen! Weg van het scherm, hup de buitenlucht in voor een dosis vitamine D. De beste ideeën ontstaan nou eenmaal wanneer je ontspannen bent. Dus probeer die spanning los te laten tijdens een flinke wandeling of fietstocht. Echt geen zin om naar buiten te gaan? Een warme douche doet ook wonderen!

Geen enkel idee is fout.

Kom uit je comfortzone! Juist dan komen de beste ideeën naar boven borrelen. Een goede tip is het opschrijven van je gedachten of het maken van een zogeheten mindmap. Pak een leeg wit vel papier en schrijf in het midden een onderwerp op. Vervolgens schrijf je alles wat je te binnen schiet op dit vel en verbind je het met het hoofdonderwerp. Geen enkel idee is gek of fout! Doe je dit vaker? Dan train je jezelf om verbanden te leggen tussen bepaalde onderwerpen en out of the box te denken. 

Open Netflix, een boek of een tijdschrift!

Die hele serie in een middag wegkijken? Dat is nou net niet de bedoeling. Maar het bekijken van een inspirerende documentaire, serie of film kan er wel degelijk voor zorgen dat jouw creativiteit weer begint te stromen! Ga op zoek naar een film die in lijn ligt met jouw project, specialiteit of interesses. De kans is groot dat jij tijdens de aftiteling al druk aan het pennen bent.

Ben je klaar met al die schermen? Sla dan een tijdschrift of boek open. Dit is iets wat wij vaak doen, want wij zijn nou eenmaal gek op drukwerk! Duik niet direct de tekst in, maar blader rustig door de pagina’s. Let op afbeelding, afwerking of leuke kreten en kijk wat deze met je doen.

TIP! Scheur jouw favoriete plaatjes/foto’s uit tijdschriften en verzamel deze op een moodboard. Zo combineer je al het moois wat je tegenkomt en dat zorgt voor nieuwe inspiratie.

Laat het even los…

Een goed idee heeft tijd nodig. Dit merken wij onder andere bij het ontwerpen van een huisstijl. We beginnen met een wit papier, gaan aan de slag, sluiten het document en openen het na een tijdje weer om ermee verder te gaan. Het is een proces waar je doorheen gaat, het hoeft (én kan bijna) niet in een keer perfect te zijn. Neem de tijd, dan kom je tot de beste ideeën! 

Speelt er al iets in je hoofd maar krijg je er nog geen vat op? Laat het dan even los, slaap er desnoods een nachtje over en heb geduld. Hoe harder je er over nadenkt, hoe sneller het van je weg vliegt.

Sparringspartner 

Inspiratie zit in de kleinste dingen. Bladeren die ritselen aan de boom, zonlicht dat weerkaatst op een glas… De wereld zit vol met inspiratie! Het enige dat jij hoeft te doen is kijken en luisteren. 

Toch snappen we dat het bedenken van toffe ideeën lastig is. Een sparringspartner kan dan uitkomt bieden! Samen brainstormen is daarnaast ook leuker dan alleen. Dus: ben jij op zoek naar een sparringspartner voor jouw vraagstuk? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je om tafel om de Merkwaardigste ideeën te bedenken!

Deel dit bericht: