Uit een kleurrijk hart

09 aug 2021 | Astrid

Welke invloed heeft kleur op jou en jouw klanten?

Kleuren zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar hebben ook effect op ons lichaam. Ze roepen emoties en bepaalde gevoelens op: blij, onrustig of ontspanning… Bewust, maar zeker ook onbewust doet kleur ontzettend veel met ons.

Het is dan ook erg verstandig om hier bij het ontwerpen en tijdens de vormgeving rekening mee te houden. Een hele mooie uitdaging! Maar dan is het wel handig om te weten wat, welke kleur teweegbrengt. Daarom geven wij je graag een kijkje in de wereld van kleur! Lees je mee?

Wat is kleur?

Voordat we je meenemen in wat de verschillende kleuren met ons lichaam en geest doen, is het handig om te weten wat kleur precies is en hoe het ontstaat.

Het is niet mogelijk om kleuren in het donker te zien. Logisch misschien, maar het heeft alles te maken met de manier waarop kleur ontstaat: door de weerkaatsing van zonlicht, of de manier waarop licht weerkaatst op objecten, pas dan ervaren we een bepaalde kleur. Of beter gezegd, onze hersenen interpreteren het als kleur. Kleur en licht zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Maar kleur zorgt voor meer dan alleen een visuele prikkel. Het heeft ook effect op je emoties. Zoals je al hebt kunnen lezen beïnvloedt het ook hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.

De primaire kleuren

Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Deze kleuren zijn essentieel voor het mengen van de meest uiteenlopende kleuren. Maar wist je ook dat elke kleur een ander gevoel oproept?

Rood
Pas op! Rood trekt de aandacht en staat voor warmte en passie. Maar ook voor gevaar… de kleur kan overweldigend zijn als het te veel wordt toegepast, dus probeer hier op te letten.

Geel
Positief, optimistisch en energiek. Geel is letterlijk het zonnetje in huis! Deze kleur werkt erg goed op displays en posters. Het roept namelijk op tot actie. 

Blauw
Betrouwbaar, kalm en vredelievend. Dat is de kleur blauw ten voeten uit! De kleur wordt vaak gebruikt in de financiële wereld. Lichtblauw werkt ontspannend, terwijl donkerblauw kracht en vertrouwen uitstraalt.

De secundaire kleuren

De secundaire kleuren zijn: oranje, groen en violet. Dit zijn de kleuren die ontstaan wanneer je twee van de drie primaire kleuren met elkaar mengt. Ook deze kleuren zorgen elk weer voor een ander gevoel.

Oranje
Oranje! De kleur van Merkwaardig staat voor speelsheid. Maar daarnaast ook voor motivatie, moed en positiviteit. Deze kleur trekt de aandacht, zonder te overheersen. Oranje zet bovendien aan tot creativiteit en een goed humeur: iets wat wij als Merkwaardig ontwerp heel erg goed kunnen gebruiken!

Violet
Deze kleur geeft diepe ontspanning en gevoel van kracht, waardigheid en vastbeslotenheid. Violet is daarnaast de kleur van mystiek.

Groen
Ben je op zoek naar een kleur die stabiliteit en loyaliteit uitstraalt? Dan is groen jouw kleur. Het heeft een harmoniserend effect en wordt vaak gebruikt in relatie tot duurzaamheid.

Kleurenpalet

Natuurlijk zijn er nog veel meer kleuren met elk hun eigen kenmerken. De perfecte match voor jouw communicatie-uitingen zit er altijd tussen! Ben je benieuwd welke kleur je het beste kunt inzetten om jouw potentiële klanten op een positieve manier te benaderen? Wij denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een kleurrijke afspraak.

TIP! Ben je benieuwd naar de overige kleuren? Neem dan een kijkje op onze Instagrampagina.

Deel dit bericht: