Unieke bindtechnieken

17 nov 2021 | Astrid

Zo blijft jouw drukwerk verbonden

Het gebruik van een bindtechniek zorgt er niet alleen voor dat jouw drukwerk (letterlijk) aan elkaar blijft verbonden, de juiste keuze hiervoor creëert ook een unieke, Merkwaardige uitstraling. Kijk maar eens om je heen… dan zie je ongetwijfeld al veel verschillende bindtechnieken: nietjes, ringbanden… maar er is meer! Wij vertellen je in deze blog alles over verschillende bindtechnieken, mét voorbeelden.

Busschroef 

De busschroef geeft het drukwerk een stoere uitstraling en is daarnaast ook een stevige, degelijke bindmethode. Meestal zie je deze manier van binden terugkomen bij menukaarten, kleurenwaaiers en monstermappen, maar wij hebben deze techniek onlangs gebruikt voor het visitekaartje van Focus on Vitality. Busschroeven zijn te vinden in heel veel vormen en maten, afhankelijk van de papierdikte en de stijl die je wilt creëren.

Dit ontwerp bestaat uit twee losse onderdelen van stevig, dik papier dat door middel van een busschroef aan elkaar verbonden zijn. Het voordeel van deze techniek, is dat beide kaartjes gemakkelijk en afzonderlijk van elkaar bewogen kunnen worden. Hierdoor is er extra veel ruimte beschikbaar voor alle informatie, zoals contactgegevens, het logo en bijvoorbeeld een krachtige quote.

Holnietje

Voor het visitekaartje van Foodchick hebben wij gekozen voor het gebruik van een holnietje. Waarom? Omdat we in dit ontwerp een draaiwieltje wilden integreren. Deze schijf die is ontstaan staat voor de welbekende ‘schijf van vijf’ en geeft één voor één de disciplines van Foodchick weer. Dankzij het holnietje is dit wieltje erg gemakkelijk te draaien. Dezelfde techniek hebben we ook toegepast bij de visitekaartjes van Rijschool Dekkerin Nijverdal, maar dan in een compleet andere stijl passend bij hun eigen look-and-feel.

Holnietjes zijn in heel veel soorten, maten en materialen te verkrijgen en dienen vaak ter versteviging van perforatiegaten in opberg- en presentatiemappen. Het voorkomt namelijk scheuren van het papier. Ook is het dé manier om een koord of touwtje te bevestigen aan het drukwerk. 

Ringband

De ringband heeft veel voordelen. Het is sterk, makkelijk te bladeren en heeft een professionele, nette uitstraling. Ook is het prettig dat je de bladzijden plat kunt neerleggen, zodat teksten goed leesbaar zijn en eventuele foto’s goed te bekijken. Daarnaast komen er op deze manier geen vouwen in het papier. Iets wat bij gelijmde brochures vaak wel gebeurt. 

Voor de vastgoedbrochure van Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg B.V. hebben wij ook gekozen voor deze manier van binden. Dankzij de ringband is deze brochure prettig door te bladeren en komen de prachtige sfeerbeelden erg mooi uit. Is de ringband gemaakt van een metalen spiraalring? Dan spreken we ook wel van een wire-o binding.

Nietjes

Een bekende bindtechniek is het hechten met behulp van nietjes. De vellen worden eerst gevouwen en daarna over elkaar heen gelegd, eventueel met een omslag. Door de rug gaan één of meer nietjes. Met nietjes in de rug blijft een brochure niet vanzelf openliggen en zal hij bij het loslaten weer dichtvallen.

Voor de brochure van Fizie hebben we gekozen voor deze bindtechniek. Het resultaat? Een strak, net en handig boekje, die gemakkelijk kan worden achtergelaten bij de (potentiele) klant.

Gelijmd

De naam verklapt het al: bij verlijming worden de pagina’s van drukwerk aan elkaar gelijmd. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij (verkoop)brochures, tijdschriften en pockets. Voordelen hiervan zijn dat het snel en relatief voordelig is, het drukwerk goed stapelbaar is en dat het een luxe uitstraling geeft. 

Voor de brochure van Roombekerveld is er ook gekozen voor verlijming. Niet alleen door de verlijming, maar ook dankzij de SPOT UV lak heeft deze brochure een luxe uitstraling gekregen.

Garenloos brocheren 

Voor het binden van het jaarverslag van FC Twente hebben wij gekozen voor de bindtechniek: garenloos brocheren. Dit betekent dat er geen garen gebruikt worden om het magazine te binden. In plaats daarvan zijn de pagina’s gelijmd van het binnenwerk in de rug. 

Deze manier van inbinden is een stuk goedkoper dan inbinden met garen en is zeer duurzaam.

Tip! Om drukwerk nóg specialer te maken kun je natuurlijk gebruik maken van verschillende druk- en afwerktechnieken. Hierover kun je alles lezen in onze vorige blog!

Welke bindtechniek past bij jouw drukwerk?

Zoals je kunt lezen zijn er erg veel opties op het gebied van bindtechnieken. We hebben er nu een aantal uitgelicht, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk!

De keuze van de bindtechniek heeft alles te maken met het ontwerp en de functie van jouw drukwerk. Vandaar dat wij altijd graag met onze klanten om tafel gaan om de meest passende manier van binden te bespreken. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van grafische ontwerp en drukwerk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht: